Till Skidspår.se »

Hallå där...Christian Olsson, Tranemo IF

Publicerad 18 maj 2015


Intervju med Christian Olsson, Tranemo IF 2015-05-07

Grattis till dig (och er i Tranemo IF) till Stora Skidspårspriset!
- Tack, tack, det är överväldigande faktiskt måste jag säga!


Christian Olsson från Tranemo IF's anläggningsgrupp

Motiveringen till priset vittnar om ett stort engagemang och ett snökanonsystem som gjort det möjligt att erbjuda åkbara spår från december fram till påsk. I Västergötland. Bara det låter ju fantastiskt- hur är det möjligt?
-Ja, det är ju precis som du säger ett stort engagemang från väldigt många människor som brinner för det här och tycker att det är roligt att hålla på med detta. Även om det många gånger är slitsamt till slut så är det ändå väldigt roligt. Vi satsar mycket på att modernisera tekniken och har hyrt och demokört en del snökanoner. Vi äger ju inte själva så mycket utrustning i dagsläget men vi kommer ju förhoppningsvis att kunna göra det i framtiden. Vi har gjort en hel del tester och har lyckats bra med det. Varje timme som överhuvudtaget varit möjligt att göra konstsnö så har vi egentligen grejat det.

Hur finansieras allt detta?
-Ja, det är ju det som är hela grejen i det här att vi har slitit med små medel i en ideell förening att hitta framkomliga vägar och satsat med hjälp av de bidrag som varit disponibla. Vi har haft en del stöd framförallt från näringslivet som har vart helt makalöst duktiga i att stötta oss och kommer förhoppningsvis göra det framåt också. Nu har även kommunen hakat på tåget och har hjälpt oss. De kommer hjälpa oss framöver också har vi fått indikationer på och det är jättepositivt för oss. Det som egentligen gör att vi har hamnat i den positionen vi är idag är att vi tog ett steg för tre år sedan och förnyade tekniken i att preparera, från att ha haft grävmaskiner och jordbrukstraktor till att investera i pistmaskin. Det var egentligen det första steget, att vi höjde kvalitén i spåren och prepareringen ordentligt vilket också gjorde så vi fick besökare till oss som också kommer långtifrån och som återvänder. Det gör ju att vi får hjälp i att investera i drift och anläggning.


Anläggningsarbete inför den kommande skidsäsongen

Hur många är ni som jobbar med spåren och anläggningen? I och med att det är eldsjälar som brinner för detta?
-Vi är en beslutande kärntrupp av ett tiotal personer, sen har vi en bredare lite mer ”ansvarsgrupp” där dessa tio och ungefär ytterligare tio ingår. Så där är vi drygt ett tjugotal som ordnar och donar. När vi sedan producerar snö så är vi väl ungefär 70 personer på listorna för att för att passa snökanoner.

Sa du 70 personer??! Vilket engagemang!
-Ja, 70 personer har vi på listor. Ja, det är ju det, det är lite så på landsbygden med ideella krafter. Det fungerar väl fortfarande men vi märker också att konkurrensen om folks tid hårdnar och det är väl därför vi också siktat in oss på att automatisera snöläggningen för att slippa alla dessa manstimmar för att passa snökanoner för det är fortfarande väldigt, väldigt mycket manuellt idag. Vi har bara en del automatiserat idag men i framtiden vill vi ha en helautomatiserad snöanläggning, det är tanken.


Klubbmästerskap på skärtorsdagen

Kan du berätta lite om hur det ser ut hos er vid Hagatorpet, hur ser terrängen ut och vad utmärker era spår?
-Vi har en relativt kompakt anläggning kan vi väl säga, och någon form av medelkupering. Vi är inte helt nöjda själva där för kuperingen är lite för svag för att ha utslagsgivande träningar och tävlingar för juniorer och seniorer. Samtidigt är den aningen lite för kuperad och tekniskt svår för nybörjaråkare och söndagsflanörer. Spåren är kanske lite för tekniskt krävande för den gruppen. Man kan säga att det är ett ordinärt elljusspår kompakt intill vid anläggning vilket gör att det inte är alltför långa transporter med snö. Vi har också en året-runt-anläggning, en friluftsgård, som flera föreningar nyttjar. Det är sommartid mycket orientering här vid anläggningen och det som vintertid är skidstadion är på sommaren fotbollsplan med kortklippt gräs. Scoutrörelsen har sin hemvist på Hagatorpet också, vi har samma klubblokal så vi samsas väldigt mycket kring det. Vi har serveringsmöjligheter- det är mycket uppskattat under helgerna på vintern att kunna åka skidor och sedan gå in och köpa kaffe och våffla. Det har också bidragit till att vi har en hög trivselfaktor för skidåkarna. Framförallt har vi moderna omklädningsrum med dusch och bastu, det bidrar också till att vi har många nöjda gäster.

Kan du lyfta fram något särskilt med att åka skidor just hos er, varför ska man testa just Hagatorpets spår?
-Vi har ju visat att vi kan säkerställa snötillgången under en lång säsong för att vara på denna breddgraden med hjälp av konstsnö, detta nu för andra året i rad . De ideella drivkrafterna gör ju att våra insatser måste ju göras på vår lediga tid och det gör ju att vi ofta preparerar spåren nattetid. Det gör att vi för det mesta har en fantastiskt fin kvalité på spåren på morgonen och som håller bra en hel dag om det kommer mycket folk, ända till kvällen efter. En trivsam miljö!


Hagatorpet i Tranemo

Vilka är det som åker, ser ni några trender?
-Det är ju fantastiskt kul att se, det är ju väldigt trendigt idag att åka längdskidor och det är alltifrån mormor med barnbarn till vasaloppsmotionärer, sedan har vi en oerhörd bredd på vår egen verksamhet, vi är en ort med cirka 3500 invånare… vi har 60-80 barn som startar på t.ex. Barnens Vasalopp, vi har också interna poängtävlingar för barn varje torsdagkväll med många startande barn och ungdomar. Många skolor och friluftsdagar på vardagar, dagtid, Sedan har vi förstås en stor egen ungdoms och motionsverksamhet och det var ju också grunden till att vi började med konstsnö för att vi själva skulle kunna åka skidor. Det har ju sedan utvecklats till att vi ska kunna erbjuda besökande skidåkare som ju är en stor del till att vi ska kunna finansiera konstsnöspåren.

Berätta litegrann om din egen bakgrund. Hur länge har du hållit på med längdskidåkning?
-Jag har alltid varit amatör, men jag har tävlat och körde ett antal SM och Sverigecupen och sånt på slutet av 90-talet fram till i mitten på 2000-talet. Egentligen har jag åkt skidor ända sedan jag var barn, med undantag för de dåliga vintrarna i början av 90-talet. Jag har åkt Vasaloppet och många lokala långlopp. I och med att jag alltid haft ett maskinintresse och jobbat en del med lantbruk och har många kontakter inom maskinbranschen så då hamnade jag naturligt in på det här när det blev maskinell preparering av spåren. Jag började köra jordbrukstraktor och hjullastare för att köra ut snön och sedan har det övergått till att köra en del pistmaskin. Sedan är det ju så när man åkt mycket skidor själv att man vet hur ett spår ska vara för att vara bra i kurvor och utförsbackar, en fördel man har som före detta skidåkare när man jobbar med preparering av spåren.

Ni är flitiga användare av Skidspår.se – ni rapporterar spårstatus och använder sidan för att informera om anläggningen. Och skidåkarna verkar ge er beröm för fina spår. Utöver Skidspår.se, använder ni fler kanaler för att informera om era spår?
-Vi är aktiva på Facebook och har en hemsida. Vi tipsar media som också skriver en hel del om oss. Men vi jobbar aktivt vidare med det. Vi finns ju bara en timme från centrala Göteborg så det finns mer att göra där för att locka ännu fler hit.

Vad händer framåt nu inför nästa år, några särskilda planer?
-Vi kommer utveckla rätt rejält. Om man backar lite och ser historiskt på utvecklingen så man kan kortfattat säga att det hela började i och med att konstsnöanläggningen anlades 1999 på Hagatorpet av ett gäng eldsjälar som hade åkt skidor själva och var i ungefär samma ålder, de byggde den här anläggningen, den var helt manuell med fasta sprutplatser så att säga. Det löpte på och utvecklades undan för undan och kom till en gräns där kapacitetstoppen vår nådd för ett par år sedan. Sedan blev det en generationsväxling och kvar fanns en liten styrka med engagerade eldsjälar som kände att det var dags att antingen avveckla eller utveckla. Så vi beslöt oss för att prova att utveckla anläggningen. Vi tittade på att preparera bättre med pistmaskin och att tillverka snön mer på plats i spåret. Efter det började vi titta på det här med att minska antalet manuella timmar, utveckling av konstsnökapaciteten och efter utvärdering landade vi i detta med ett automatiskt snösystem och började projektera för det. Det landade i att vi förra året började bygga en ny damm för vatten , vi uppgraderade till att få eldrift på allting istället för att köra med dieseldrift för kompressorer som förut. Vi fick kommunen till att investera så att vi nu har ett elabonnemang för att klara allt för framtiden. Vi började också gräva ner en kortare del med rör och elkabel under 2014 för att få distribution av vatten och ström längs spåret.


Snökanonerna går för fullt vid Hagatorpet

Det är bakgrunden och nu framåt så kommer vi ta ett jättekliv. Via kommunen har man gjort en upphandling av en helt ny automatisk pumpanläggning till oss som förhoppningsvis kommer kunna vara igång inför nästa säsong. Vi har fått två rejäla bidragsgivare från Riksidrottsförbundet och den lokala Sparbanksstiftelsen här. Det är rejäla donationer därifrån som gör att vi kan fortsätta att investera i snökanoner och infrastruktur, vi har näringslivet kring oss som är fantastiska att stötta oss med både kapital och tjänster. Plus att vi arbetar upp spårkortsintäkterna. Vi kommer investera dryga tre miljoner kronor under den här sommaren. Då kommer vi ha automatiserat en del närmast skidstadion och en lite enklare barnskidspårsslinga på 500 meter som kommer att vara helautomatiserad om det hela går i lås. Sedan fortsätter vi också att bygga infrastruktur på befintligt konstsnöspår men där räcker nog inte resurserna mer än till några hundra meter så där fortsätter arbetet med att försöka hitta finansiering . Vi saknar ungefär en miljon kronor så där går sponsorarbetet vidare.

Stort tack för att vi fick den här pratstunden och än en gång gratulerar vi till Stora Skidspårspriset, du får hälsa de andra i föreningen från oss på Skidspår.se!
-Tack själva!


Christian Olsson vid en av snökanonerna



FAKTARUTA:

Namn: Christian Olsson, Tranemo IF
Ålder: 41, föreningen 5 år
Yrke: VD Maskinring Sjuhärad
Familj: Fru och två barn
Aktuell som: Vinnare av Stora Skidspårspriset 2015 (tillsammans med övriga i Tranemo IF’s anläggningsgrupp)

exec time: 0.0070 sec